Skip to main content

Wetenschapscommunicator

Naast onderzoek doen, ben ik in mijn vrije tijd o.a. actief als wetenschapscommunicator. Ik vind het belangrijk dat wetenschap een prominentere rol krijgt in de media, zodat de maatschappij beter op de hoogte is van de status van onderzoeken en de oplossingen die er al bestaan voor de huidige problemen. Daarnaast vind ik het belangrijk dat jonge (vrouwelijke) wetenschappers vaker in beeld moeten komen om de traditionele stereotype beeld over wetenschappers te doorbreken. Met nieuwe rolmodellen kunnen we samen de jonge generatie inspireren en motiveren voor de wetenschap.

In 2018, ben ik één van de ‘Faces of Science’ geworden van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Als jonge onderzoeker geef ik via blogs, vlogs en publieke optredens een kijkje in de wetenschappelijke keuken. Het is een enorme uitdaging om fundamenteel onderzoek tastbaar en begrijpelijk uit te leggen. Daarnaast merk ik ook dat er weinig fundamentele onderzoeken in daglicht worden gezet terwijl deze net zo’n belangrijke bijdrage hebben voor de maatschappij. In deze digitale tijdperk worden mensen overladen met informatie. Naar mijn mening mag wetenschap meer zichtbaar worden in de media zodat men verrijkt wordt met de juiste feitelijke informatie.

Op dit moment treed ik veel op in de media als wetenschapper, wetenschapscommunicator, moderator of jurylid bij o.a. BNR nieuwsradio, RTL 4, Radio NPO1, BNNVARA Radio NPO2, Universiteit van NL, Museumnacht, National Geographic Magazine NL, Inscience festival, Famelab, Nationale Wetenschapsagenda etc.

Dan Jing Wu - Wetenschapscommunicatie

Rolt er straks een kloppend hart uit de printer?

Er is nog altijd een groot tekort aan orgaandonoren. Hoe mooi zou het zijn als we op aanvraag gewoon een goed werkend hart kunnen printen uit de 3D-printer? Klinkt bizar, maar de wetenschap is hard op weg. Dan Jing Wu (TU Eindhoven) is biomedisch technoloog en ontwerpt kunstmatig lichaamsweefsel in het lab. Misschien is dit wel het begin van een volledig kunstmatig hart dat bloed rondpompt?

Een kloppend
biomateriaal

Er zijn mensen bij wie het hart niet goed functioneert en daardoor ieder moment dood kunnen gaan. En ze moeten vaak lang wachten op een donorhart. Daar wil onderzoeker Dan Jing Wu iets aan gaan doen. Stel je eens voor dat we een kloppend hart kunnen 3D-printen!

Using plastics to repair
human body parts

FameLab aims to discover charismatic, up-and-coming scientists who inspire people to see the world from a new perspective in just three minutes! Since its birth at the Cheltenham Science Festival in 2005, FameLab has grown into arguably the world’s leading science communication competition. A partnership with the British Council (since 2007) made FameLab expand to 31 different countries.

Dan Jing Wu won the heat at the TU/e and participated in the FameLab Netherlands Final 2019 held at Tivoli Vredenburg on 9 May 2019.